Κατάθλιψη: Η σιωπηλή ψυχική νόσος που μας αφορά όλους

Κατάθλιψη: Η σιωπηλή ψυχική νόσος που μας αφορά όλους

Η κατάθλιψη είναι συχνότερη ψυχική πάθηση που όταν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά επιτρέποντας στον πάσχοντα να είναι λειτουργικός και να έχει μια καλή ποιότητα ζωής

211217160012_depression_woman_mask-1280x720
Σε μια σιωπηλή έξαρση των προβλημάτων ψυχικής υγείας οδήγησε η πανδημία κορωνοϊού που ταλανίζει την ανθρωπότητα τους τελευταίους 21 μήνες. Ελληνική μελέτη έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της επιδημίας καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα κλινικής κατάθλιψης, οξείας δυσφορίας και άγχους, ενώ σημειώθηκε αύξηση του αυτοκτονικού ιδεασμού.

H κατάθλιψη είναι η συχνότερα αναφερόμενη ψυχική νόσος καθώς δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις και αφορά στο 3,8% των ανθρώπων παγκοσμίως, δηλαδή σχεδόν 280 εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από την συγκεκριμένη ψυχική νόσο επηρεάζοντας άμεσα ή έμμεσα την οικογένεια και τον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο.

Στην Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2019 το 7,2% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπασχε από χρόνια κατάθλιψη, με την Πορτογαλία να σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό (12,2%), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (11,7%), τη Γερμανία και την Κροατία (11,6%). Σε Ελλάδα και Κύπρο καταγράφεται ποσοστό κάτω από 5%, ενώ στις τελευταίες θέσεις φιγουράρουν Μάλτα (3,5%), Βουλγαρία (2,7%) και Ρουμανία (1%).


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης