Το ελιξήριο που καταπολεμά τη γήρανση του εγκεφάλου

Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση δεν αναβαθμίζει μόνο την καριέρα και το βιογραφικό αλλά και τον τρόπο που γερνά ο εγκέφαλός μας. Διαβάστε από ποιες νόσους μας προφυλάσσει η φοίτηση στο πανεπιστήμιο και το πολυπόθητο «χαρτί», δηλαδή το πτυχίο!

Τα οφέλη της σωστής εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης επεκτείνονται και γίνονται πιο «φανερά» σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα αρχικά ευρήματα μιας μακρόχρονης έρευνας δείχνουν πως ορισμένες εκφυλιστικές διεργασίες του εγκεφάλου φθίνουν στον εγκέφαλο των ανθρώπων με ακαδημαϊκή μόρφωση. Ειδικότερα, ο εγκέφαλος τους είναι πιο ικανός να ισοσταθμίσει τους γνωστικούς και νευρικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την ηλικία. Ίσως τελικά το «χαρτί» του πανεπιστημίου να αναδεικνύεται σε ελιξήριο μακροβιότητας.

Μια καλή εκπαίδευση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσει επιτυχημένα η καριέρα και να αναπτυχθεί η προσωπικότητα. Αλλά μπορεί η εκπαίδευση να έχει το ίδιο θετικό αποτύπωμα και στον εγκέφαλό μας καθώς μεγαλώνουμε; Μια ομάδα ερευνητών στο πλαίσιο του προγράμματος Προτεραιότητας Πανεπιστημιακής Έρευνας «Δυναμική της υγιούς γήρανσης» με επικεφαλής τον καθηγητή νευροψυχολογίας στη Ζυρίχη, Lutz Jäncke, διερεύνησε τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο NeuroImage.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr