Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Τι θέλουν οι γιατροί από το Σύστημα Υγείας

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, Ευάγγελος Φραγκούλης, εξηγεί στο ygeiamou.gr τι θεωρούν οι γιατροί ότι πρέπει να αλλάξει στο Σύστημα Υγείας ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα λειτουργική και αξιόπιστη ΠΦΥ

O φωτισμένος Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θεόδωρος Μουντοκαλάκης σε ομιλία του είχε πει: «Η Γενική/Οικογενειακή Ιατρική είναι ιδιαίτερη ιατρική ειδικότητα, η οποία δεν προσδιορίζεται τόσο από το είδος των νοσημάτων που καλύπτει, αλλά από τον τελείως διαφορετικό, σε σύγκριση με τις άλλες ιατρικές ειδικότητες, τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα προβλήματα υγείας. Αποτελεί τη βάση κάθε οργανωμένου συστήματος υγείας, αφού είναι η μόνη που μπορεί να παίξει συντονιστικό ρόλο, απαραίτητο για τη λειτουργία του συστήματος. Ο γενικός/οικογενειακός γιατρός νοιώθει αμήχανος και ανικανοποίητος όταν είναι υποχρεωμένος να προσφέρει υπηρεσίες έξω από ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Μέσα από τα σοφά αυτά λόγια εύκολα εντοπίζουμε τι θεωρούμε οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) απαραίτητο να φέρει η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ στη χώρα μας. Να έρθει ως θεραπεία της καθομολογούμενης ανυπαρξίας οργανωμένης ΠΦΥ, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, στη χώρα μας. Να θέσει επιτέλους τις βάσεις για ένα ολοκληρωμένο και οργανωμένο σύστημα. Αυτό ουσιαστικά ισοδυναμεί με την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με λίστα ασθενών και ενός συστήματος αναφοράς από την ΠΦΥ προς την εξειδικευμένη φροντίδα.

Δύο καίριας σημασίας αλλαγές

Οι γιατροί της ΠΦΥ θα πρέπει να κληθούν να αναλάβουν τον ρόλο της ατμομηχανής του συστήματος υγείας, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας. Κάθε πολίτης θα πρέπει να επιλέξει τον οικογενειακό του γιατρό – τον γιατρό που θα αποτελεί το σημείο πρώτης επαφής του με το σύστημα υγείας και για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, ανεξαρτήτως οργάνου και συστήματος. Αντίστοιχα κάθε οικογενειακός ιατρός θα αναλάβει την ευθύνη παροχής συνεχιζόμενης, πλήρους και συντονισμένης φροντίδας στους ασθενείς που τον έχουν επιλέξει ως οικογενειακό τους γιατρό και συνιστούν τη λίστα ασθενών του. Ασθενείς και γιατρός αναπτύσσουν μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης.

Θα πρέπει να εισαχθεί ένα σύστημα αναφοράς από την ΠΦΥ προς την εξειδικευμένη φροντίδα, νοσοκομειακή ή εξωνοσοκομειακή.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr