Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για την αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν και τη σχέση τους με την πρόκληση καρκίνου.
Αν και το τοπίο δεν ήταν μέχρι στιγμής ξεκάθαρο σχετικά με τις επιπτώσεις των γλυκαντικών στην εμφάνιση καρκίνου, μια μεγάλης κλίμακα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine, μάλλον επιβεβαιώνει αυτή τη συσχέτιση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο James Brown, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας και Βιοϊατρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Aston με άρθρο του στο The Conversation, μετά από διερεύνηση περισσότερων από 100.000 ανθρώπων, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν υψηλά επίπεδα ορισμένων γλυκαντικών, παρουσίασαν μικρή αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν το διατροφολόγιό τους, με την περίοδο επιτήρησης για τους μισούς από αυτούς να ισούται με περισσότερα από οκτώ χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι ειδικά η ακεσουλφάμη Κ και η ασπαρτάμη θεωρήθηκαν υπεύθυνες για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και ειδικότερα του μαστού, και όσων σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη.
Πώς αυξάνεται ο κίνδυνος;
Διαβάστε περισσότερα στο
ygeiamou.gr