Σακχαρώδης διαβήτης: Η συχνότερη διαταραχή του μεταβολισμού – Συμπτώματα και επιπλοκές

Για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη συχνότερη μεταβολική διαταραχή στον δυτικό κόσμο, μιλάει στο ygeiamou ο κύριος Νικόλαος Παπάνας Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη και Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου της Β΄ Παθολογικής Κλινικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί στο δυτικό κόσμο τη συχνότερη διαταραχή του μεταβολισμού. Πρόκειται για αύξηση της γλυκόζης του αίματος πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Η συχνότητά του στην Ελλάδα ανέρχεται στο 8-10% περίπου. Παραδοσιακά, διακρίνεται σε δύο κύριους τύπους: τον τύπου 1 και τον τύπου 2. Ο πρώτος εμφανίζεται αιφνίδια σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, ενώ ο δεύτερος σε ενήλικες. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων με ΣΔ έχουν ΣΔ τύπου 2 στο πλαίσιο καθιστικής ζωής, έλλειψης άσκησης και παχυσαρκίας.

Κατά τα αρχικά στάδια, ο ΣΔ δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ωστόσο, σε πολύ μεγάλη αύξηση της γλυκόζης του αίματος, μπορεί το άτομο να χάνει κιλά, να διψά, να πεινά, να έχει μεγάλη ποσότητα ούρων, να ζαλίζεται, να βλέπει θολά κλπ.

Η διάγνωση του ΣΔ γίνεται με τη μέτρηση της γλυκόζης του αίματος σε συνεννόηση με το γιατρό. Θα προβούμε σε αυτήν τη μέτρηση για έναν από τους εξής λόγους: α) ύπαρξη των ανωτέρω συμπτωμάτων, β) υποψία λόγω της παχυσαρκίας, υπέρτασης ή καρδιολογικών προβλημάτων, γ) στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Ο τελευταίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, γιατί επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση, την έγκαιρη υιοθέτηση υγιεινής δίαιτας και φαρμακευτικής θεραπείας καθώς και την αποφυγή σοβαρότερων επιπλοκών. Θα σκεφτούμε τον προληπτικό έλεγχο ιδίως σε άτομα με παχυσαρκία ή προοδευτική αύξηση του βάρους, υπέρταση ή καρδιολογικά προβλήματα, αυξημένη χοληστερόλη και/ή τριγλυκερίδια, τυχόν ύπαρξη ΣΔ σε στενούς συγγενείς και σε άλλες ειδικές καταστάσεις.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr