Παχυσαρκία: Έτσι νικάμε την επίμονη πανδημία

Τα τελευταία δύο χρόνια η λέξη «πανδημία» είναι συνυφασμένη με τον κορωνοϊό. Καθώς τα εμβόλια και οι θεραπείες έχουν επιτρέψει πλέον την αντιμετώπιση της COVID-19, στο προσκήνιο μπαίνει μία άλλη ασθένεια που απειλεί τη δημόσια υγεία και την οικονομία της χώρας με τις διαστάσεις που λαμβάνει, η παχυσαρκία

Η πανδημία παχυσαρκίας βρίσκεται δυστυχώς σε σταθερή άνοδο, με τους επιστήμονες να μη διαβλέπουν σύντομα τον έλεγχό της. Μάλιστα, οι δύο πανδημίες «συναντήθηκαν» με τον πιο μοιραίο τρόπο, πυροδοτώντας η μία την άλλη, αφού, σύμφωνα με έρευνα του ECDC, η νόσος της παχυσαρκίας είναι βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση της νόσου COVID-19, καθώς και για τη σοβαρή ή και θανατηφόρο έκβασή της.

Η διάγνωσή της αφορά έναν στους πέντε ενήλικες (20%) στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν προστεθούν και οι υπέρβαροι, τότε περίπου το 50% των ενηλίκων έχει βάρος -και λίπος- πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Στον ανδρικό πληθυσμό καταγράφεται μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας απ’ ό,τι στον γυναικείο. Ωστόσο, η παχυσαρκία στις γυναίκες αυξάνεται απότομα μετά την εμμηνόπαυση.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr