Ανεύρυσμα: Τα αντιυπερτασικά φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο ρήξης

Υπέρταση και ανεύρυσμα εγκεφάλου αποτελούν έναν δυνητικά θανατηφόρο συνδυασμό. Πρόσφατη μελέτη από την Κίνα αναδεικνύει τα φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης που μπορούν να προφυλάξουν τους ασθενείς

Μια ανακάλυψη σωτήρια για τα άτομα με εγκεφαλικά ανευρύσματα δημοσίευσαν στο Hypertension επιστήμονες από την Κίνα, η μελέτη των οποίων έδειξε πως φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μιας επιπλοκής δυνητικά θανατηφόρας.

Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 3.000 συμμετέχοντες 61 ετών κατά μέσο όρο με υπέρταση και ενδοκρανιακά ανευρύσματα -αγγειακές διαταραχές που οφείλονται στην εξασθένιση των τοιχωμάτων των αρτηριών- για το διάστημα 2016 – 2021, και διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με αναστολείς του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης (RAAS) μείωσε κατά 18% τον κίνδυνο ρήξης του ανευρύσματος, μιας επιπλοκής που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία, διακοπή της οξυγόνωσής του και κατά συνέπεια αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, κώμα και θάνατο. Αν και τα αιμορραγικά αποτελούν το 3-5% μόλις των εγκεφαλικών επεισοδίων, έχουν μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Χαρακτηριστικά, στις ΗΠΑ ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις αναπηρίας.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr