Εθελοντική Αιμοδοσία – Ελλάδα: Δύο φορές τον χρόνο αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες

Ένα παράδοξο χαρακτηρίζεί την ελληνική κοινωνία σε ότι αφορά την αιμοδοσία. Παρότι η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως σε συλλογή αίματος ανά μονάδα πληθυσμού, η συμμετοχή στην αιμοδοσία δεν χαρακτηρίζεται από συνέπεια αλλά από «αιμοδότες της μιας φοράς»

Κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια, και δυσκολία συγκέντρωσης είναι κάποιες από τις επιπτώσεις του χαμηλού αιματοκρίτη, μια κατάσταση δυσάρεστη που έγινε καθημερινότητα για κάποιους ασθενείς όταν ο νέος κορωνοϊός συστηνόταν στην ανθρωπότητα, τα μέτρα προστασίας ερήμωναν τους δρόμους και η δημόσια υγεία προειδοποιούσε για μια άγνωστη απειλή. Πάνε δύο χρόνια και τρεις μήνες περίπου από το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα και είναι δύο εβδομάδες μόλις που πετάξαμε τις μάσκες, χαιρετίζοντας μαζί με τον Ιούνιο την επιστροφή στην πλήρη σχεδόν κανονικότητα.

Κάθε χρόνο, η 14η Ιουνίου αφιερώνεται διεθνώς στον Εθελοντή Αιμοδότη εις ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής προς όλους τους ανώνυμους εθελοντές για την προσφορά ζωής. Γίνεται δε η αφορμή για μια σημαντική υπενθύμιση: η κανονικότητα για κάποιους δεν εξασφαλίζεται απλώς με την άρση των περιοριστικών μέτρων παρά απαιτεί ακόμα ένα τσίμπημα, 20 περίπου λεπτά της ώρας και λίγο από το αίμα όσων μπορούν να συνεισφέρουν. Διαφορετικά η κανονικότητα που επιστρέφει είναι δύο ταχυτήτων…

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr