Πάρεση προσώπου: Οι ασφαλιστικές καλύψεις για την αποκατάσταση της

Πάρεση προσώπου: Οι ασφαλιστικές καλύψεις για την αποκατάσταση της

Ενημερωθείτε για την αντιμετώπιση της πάρεσης ή παράλυσης του προσώπου βάσει της αιτιολογίας της και των καλύψεων που παρέχει ο εκάστοτε τύπος ασφαλιστηρίου υγείας

220901175355_half_face_woman_girl_palsy_paresis
Η πάρεση προσώπου είναι μια νευρολογική πάθηση που εκδηλώνεται ως αδυναμία κίνησης των μυών της μιας πλευράς του προσώπου, η οποία οφείλεται σε μια προσβολή του προσωπικού νεύρου (VII εγκεφαλική συζυγία) και μπορεί να είναι παροδική ή μόνιμη. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τάκη, Νευρολόγο και Διευθυντή του Τμήματος Αγγειακών Παθήσεων του Εγκεφάλου στο Metropolitan General, το προσωπικό νεύρο είναι υπεύθυνο για την κινητική νεύρωση μυών του προσώπου, για την αισθητική νεύρωση μικρού τμήματος του έξω ακουστικού πόρου, για την αίσθηση της γεύσης στα πρόσθια 2/3 της γλώσσας, καθώς και για την παραγωγή δακρύων (δακρυϊκούς και ρινικούς αδένες) και σάλιου (σιελογόνους αδένες, υπογνάθιο και υπογλώσσιο).

Τα αίτια της πάρεσης μπορεί να είναι ιδιοπαθή (ιδιοπαθής πάρεση προσώπου ή πάρεση του Bell, συχνότερη αιτία πάρεσης σε ποσοστό 49−51%), τραυματικά (όπως τραυματισμός στο κεφάλι με κάταγμα του κροταφικού οστού) , ιατρογενή (π.χ. χειρουργική του μέσου ωτός ή της παρωτίδας, λίφτινγκ προσώπου), λοιμώδη (π.χ. λοίμωξη από έρπητα ζωστήρα/VZV, σύνδρομο Ramsay Hunt, νόσος του Lyme, λοιμώδης μονοπυρήνωση κ.α.), νεοπλασματικά (π.χ. ακουστικό νευρίνωμα, μηνιγγίωμα, σβάννωμα/schwannoma, κακοήθεις όγκοι στην παρωτίδα κ.α.) και άλλα αίτια όπως νοσήματα μεταβολικά (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός, υπέρταση), αυτοάνοσα (π.χ. σαρκοείδωση, κοκκιωμάτωση Wegener) και νευρολογικά (π.χ. πολλαπλή σκλήρυνση, μυασθένεια gravis, σύνδρομο Guillain-Barré, σύνδρομο Miller Fisher). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ελλάδα καταγράφονται περί τα 1.500 περιστατικά.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης