Το σύνδρομο που αφορά τους «εύθραυστους» 65αρηδες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Για το σύνδρομο Ευθραυστότητας στην Τρίτη Ηλικία που απειλεί τους ανθρώπους άνω των 65 ετών, αυξάνοντας την ευπάθειά τους και τον κίνδυνο διάφορων παθήσεων μιλά στο ygeiamou ο κ. Σπυρίδων Μπάρμπας, Παθολόγος και Διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής Metropolitan General

Ο όρος «ευθραυστότητα» είναι μετάφραση του αγγλικού όρου «frailty» και, ως σύνδρομο, αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μειωμένη σωματική δύναμη, ανθεκτικότητα και κινητική λειτουργία, με συνέπεια να αυξάνεται η ευπάθεια του ατόμου.

Έτσι, βλέπουμε άτομα άνω των 65 ετών να νοσηλεύονται επανειλημμένως, κάθε φορά με διαφορετικό πρόβλημα. Πχ. μπορεί να έχουν στεφανιαία νόσο ή να έχουν μια λοίμωξη, αλλά θα επανέλθουν με μια εγκεφαλική αιμορραγία, ένα κάταγμα, γενικά με παθήσεις οι οποίες ακολουθούν η μία την άλλη και αποτελούν τελικές εκδηλώσεις του συνδρόμου. Αν και η διαδικασία της γήρανσης ταυτίζεται με την εμφάνιση του συνδρόμου ευθραυστότητας, οι δύο έννοιες δεν είναι ταυτόσημες. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι το σύνδρομο ευθραυστότητας παρουσιάζεται με πιο έντονες εκδηλώσεις από αυτές της φυσιολογικής γήρανσης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr