Καρκίνος Προστάτη: H ένοχη διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο νόσου

Εάν δεν ζείτε χωρίς λουκάνικα και αναψυκτικά και έχετε ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγατε σαλάτα, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε το διατροφικό σας μοτίβο για το καλό του προστάτη σας

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο BJU International η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να μην επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μεν, αλλά η ανθυγιεινή και μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης επιθετικής μορφή της νόσου.

Η μελέτη αξιολόγησε τη διατροφή 15.296 ανδρών στην Ισπανία την περίοδο 1992-1996. Συνολικά εντοπίστηκαν 609 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης διάρκειας 17 ετών. Η διατροφή που ακολουθούσαν οι άνδρες κατηγοριοποιήθηκαν ως δυτική, «συνετή» ή μεσογειακή. Το δυτικό διατροφικό πρότυπο συνίστατο σε υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, επεξεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένων δημητριακών, γλυκών, θερμιδογόνων ποτών, έτοιμου και σάλτσας, καθώς και χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά και δημητριακών ολικής αλέσεως. Το «συνετό» διατροφικό πρότυπο χαρακτηριζόταν από υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και χυμών. Το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο περιείχε πολλά ψάρια, όσπρια, βραστές πατάτες, φρούτα, ελιές και φυτικά έλαια και χαμηλή πρόσληψη χυμών.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr