Παιδικός Καρκίνος – Ελλάδα: Ο ένοχος παράγοντας που πυροδοτεί τον κίνδυνο

Περιστατικά αιματολογικών καρκίνων σε παιδιά καταγράφονται ως συνέπεια του παθητικού καπνίσματος. Ακόμη πιο συνηθισμένες αρνητικές συνέπειες της έκθεσης στον καπνό είναι οι κρίσεις άσθματος και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ετησίως καταγράφονται 65.000 θάνατοι παιδιών από το παθητικό κάπνισμα σε όλο τον κόσμο

Με περιστατικά παιδικού καρκίνου συνδέεται το παθητικό κάπνισμα, γεγονός που εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη χώρα μας, γνωστή για τους «θεριακλήδες» της. Η βλαβερή συνήθεια δεν έχει μόνο άμεσο αντίκτυπο στους καπνιστές, πυροδοτώντας κακοήθειες, κυρίως καρκίνο του πνεύμονα – 8 στους 10 καρκίνους του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα. Επιδρά αρνητικά και σε μη καπνιστές, με τα παιδιά να περιλαμβάνονται στα «θύματα».

Το παραπάνω ανησυχητικό δεδομένο επεσήμανε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Παρασκευή Κατσαούνου, σε εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Δίνοντας παραπάνω δεδομένα στο ygeiamou.gr, επισημαίνει ότι οι συνηθέστερες παιδικές κακοήθειες που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα είναι οι αιματολογικές. Τα περιστατικά δεν συναντώνται συχνά, αλλά ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός. Μάλιστα, κάνει σαφές ότι καρκίνος του πνεύμονα δεν εντοπίζεται σε παιδιά. Πολύ περισσότερο συνηθισμένες, σε σχέση με τον καρκίνο, αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στα παιδιά είναι μια κρίση άσθματος ή λοιμώξεις του αναπνευστικού. Υπολογίζεται ότι ετησίως καταγράφονται 65.000 θάνατοι, απ' όλα τα αίτια, σε παιδιά εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr