Ηπατίτιδα C: Οι θεραπείες που εκριζώνουν τη νόσο

Ηπατίτιδα C: Οι θεραπείες που εκριζώνουν τη νόσο

Ο Δρ. Δημήτριος Καραγιαννάκης, Ειδικός Παθολόγος-Ηπατολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Metropolitan General επισημαίνει όλα όσα θα πρέπει να ξέρουμε για την ηπατίτιδα C, καθώς και τι ισχύει στην Ελλάδα αναφορικά με τα τα φάρμακα έναντι της HCV λοίμωξης

liver
Η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες χρόνιας ηπατοπάθειας παγκοσμίως, καθώς υπολογίζεται πως περισσότερο από 71 εκατομμύρια άνθρωποι αποτελούν φορείς της νόσου. Η φυσική πορεία της HCV λοίμωξης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς μπορεί να προκαλέσει από ήπια νέκρωση και φλεγμονή μέχρι σοβαρή ενδοηπατική ίνωση, κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο (ΗΚΚ).

Πώς μεταδίδεται

Η HCV λοίμωξη μεταδίδεται μέσω μετάγγισης μολυσμένων παραγώγων αίματος (μετάγγιση ερυθρών αιμοσφαιρίων, πλάσματος κ.λπ.) ή μέσω χρήσης μολυσμένης σύριγγας σε ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η σεξουαλική επαφή με φορέα θετικό στον HCV αποτελεί σπάνια αιτία μετάδοσης της νόσου. Δύσκολη θεωρείται επίσης η μόλυνση του εμβρύου από HCV θετική μητέρα, τόσο κατά την ενδομήτρια ζωή όσο και κατά τον τοκετό, ενώ ο θηλασμός δεν θεωρείται πηγή μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης