Επιληψία ή επιληπτική κρίση; Τι αλλάζει στις καλύψεις του ασφαλιστηρίου

Επιληψία ή επιληπτική κρίση; Τι αλλάζει στις καλύψεις του ασφαλιστηρίου

Η Χορευτική Πανώλη, μια επιδημία χορού που σημάδεψε τη μετάβαση από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση, γίνεται αφορμή να εξετάσουμε τη σημασία της κάλυψης για διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και την ανάγκη απουσίας «θολών» σημείων στα συμβόλαια υγείας

woman_doctor_brain_scan_epilepsy_2175737205__1_
Στις 24 Ιουνίου 1374, οι κάτοικοι της γερμανικής πόλης Άαχεν ξεχύνονται στους δρόμους, αρχίζουν να να στριφογυρίζουν και να παρουσιάζουν σπασμούς, να βιώνουν παραισθήσεις και να χοροπηδούν μέχρι να καταρρεύσουν -ή και να καταλήξουν- από την εξάντληση. Ήταν το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα της χορευτικής πανώλης ή χορομανίας που θα εξαπλωνόταν σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, με τη δεύτερη επιδημική έκρηξη να καταγράφεται τον Ιούλιο του 1518 στο Στρασβούργο. Μια τέτοια επιδημία με επίκεντρο την πόλη Τάραντο στη νότια Ιταλία -εξ ου και ονομάστηκε ταραντισμός- που εξαπλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ευρώπης, αποδόθηκε στο δάγκωμα της ταραντούλας.

Διάφορες υποθέσεις έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν το φαινόμενο του μαζικού, ξέφρενου χορού που επηρέασε μεγάλους πληθυσμούς σε διάφορα μέρη της Ευρώπης από τον 13ο αιώνα και για 300 περίπου χρόνια ανά διαστήματα. Η αναδρομική ιστορική ανασκόπηση αποκαλύπτει συσχετισμούς με δαιμονική κατοχή, κατανάλωση σιτηρών μολυσμένων από τον μύκητα ερυσίβη, ρευματικό πυρετό, επιληψία, νευρικές διαταραχές, κοινωνικές αντιξοότητες ή ακόμα μαζική ψυχογενή ασθένεια (μαζική υστερία). Το επικρατέστερο πλέον σενάριο κάνει λόγο για πολυπαραγοντικό φαινόμενο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης