Νόσος Πάρκινσον: Εξελίσσεται σιωπηρά πάνω από δέκα χρόνια – Παραμένουν αδιάγνωστοι οι ασθενείς

Νόσος Πάρκινσον: Εξελίσσεται σιωπηρά πάνω από δέκα χρόνια – Παραμένουν αδιάγνωστοι οι ασθενείς

Μήπως κάποιος δικός σας άνθρωπος διαγνώστηκε με νόσο Πάρκινσον; Είναι πολύ πιθανό η νόσος να εξελισσόταν σιωπηρά και ο ασθενής να παρέμενε αδιάγνωστος για περισσότερο από δέκα χρόνια αποκαλύπτει νέα έρευνα

parkinson
Ακόμη και για δέκα συνεχόμενα χρόνια μπορεί να εξελίσσεται σιωπηλά η νόσος Πάρκινσον, πριν εντοπιστούν με ευκρίνεια τα συμπτώματα και τεθεί η διάγνωση. Μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και δημοσιεύθηκε στην Nature Communications, εστίασε στα επίπεδα της ντοπαμίνης καθώς η νόσος Πάρκινσον οφείλεται στον εκφυλισμό των κυττάρων του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη και τελικά στην έλλειψη της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η έρευνα έδειξε πως τα επίπεδα ντοπαμίνης μπορεί να μειώνονταν σταθερά κατά το διάστημα της μελέτης, ωστόσο η ικανότητα προσαρμογής του οργανισμού φάνηκε να αντιρροπεί τον κίνδυνο από αυτή τη μείωση.

Η ομάδα των ερευνητών υπό την καθοδήγηση του νευροεπιστήμονα καθηγητή Louis-Éric Trudeau κατέδειξε ότι τα νευρωνικά κυκλώματα ελέγχου της κίνησης στον εγκέφαλο (ποντικιών) δεν ανταποκρίνονται σε μια σχεδόν καθολική απώλεια ενεργής έκκρισης του χημικού αγγελιοφόρου της ντοπαμίνης. Η παρατήρηση αυτή προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η ντοπαμίνη είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος με αναγνωρισμένο κομβικό ρόλο στην κινητικότητα του σώματος. Επιπλέον στη νόσο Πάρκινσον τα επίπεδα της ντοπαμίνης του εγκεφάλου μειώνονται δραστικά.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης