Πρόωρος τοκετός: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο η ψυχική υγεία του πατέρα

Η ψυχική υγεία του πατέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, διαπιστώνουν επιστήμονες από το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, με την πρόσφατή μελέτη τους να φωτίζει τον αρνητικό ρόλο των ψυχικών νοσημάτων στην έκβαση της κύησης

Το ιστορικό ψυχικής νόσου πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού, όχι όμως από την πλευρά της μητέρας αποκλειστικά, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας που δημοσιεύεται στο PLOS Medicine, η ψυχική υγεία του άνδρα θα επηρεάσει αντίστοιχα την πορεία της κύησης, με τον κίνδυνο να κορυφώνεται όταν και οι δύο γονείς έχουν ψυχιατρικό ιστορικό.

Πρόωρος θεωρείται ο τοκετός πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, συνέπεια του οποίου είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για προβλήματα στη μελλοντική υγεία και ανάπτυξη του παιδιού. Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Weiyao Yin και ο Καθηγητής και παιδίατρος Jonas F. Ludvigsson από το Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής με τον Αναπληρωτή καθηγητή Sven Sandin, σχολίασαν τα πρόσφατα ευρήματά τους σε άρθρο τους στο Conversation.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr