Κρυοχειρουργική: Πότε καλύπτεται από το ασφαλιστήριο η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία

Η κρυοχειρουργική ή κρυοθεραπεία βρίσκει εφαρμογή σε πλήθος ιατρικών καταστάσεων, δεν καλύπτεται όμως πάντα από τα συμβόλαια υγείας

Το 1868, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Φυσικών (APS), ο Γάλλος αστρονόμος Pierre Jules César Janssen ταξίδεψε στην πόλη Γκουντούρ της Ινδίας για να παρατηρήσει την έκλειψη του ηλίου και να καταλήξει ότι οι ηλιακές προεξοχές αποτελούνται κυρίως από αέριο υδρογόνο που θερμαίνεται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Στις 18 Αυγούστου ωστόσο, παρατηρώντας τον ήλιο μέσα από το φασματοσκόπιό του, πρόσεξε ότι το μήκος κύματος της κίτρινης φασματικής γραμμής δεν ταίριαζε με το μήκος κύματος κανενός γνωστού έως τότε στοιχείου. Ήταν η ίδια παρατήρηση που κατέγραψε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς και ο Βρετανός αστρονόμος Joseph Lockyer.

Καθώς τα άρθρα των δύο επιστημόνων έφτασαν την ίδια ημέρα στην Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας, πιστώθηκε και στους δύο η ανακάλυψη του μοναδικού χημικού στοιχείου που εντοπίστηκε πρώτα έξω από τη Γη και έλαβε την ονομασία «ήλιο». Πρόκειται για ένα άχρωμο, άοσμο, άγευστο, μη τοξικό, αδρανές αέριο και το δεύτερο σε αφθονία χημικό στοιχείο στο σύμπαν μετά το υδρογόνο, το οποίο αξιοποιείται και στο πεδίο της ιατρικής.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr