Αιμοληψία: Το ευχάριστο κόλπο για να μην πονέσει το μωρό

Η μουσικοθεραπεία κερδίζει συνεχώς έδαφος, αφού ένας αυξανόμενος όγκος μελετών την έχει συσχετίσει με πολλά οφέλη, από την αποτελεσματικότερη επίδραση των φαρμάκων και την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου μέχρι την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Νέα μελέτη αναδεικνύει ότι τα νεογνά δεν αποτελούν εξαίρεση μεταξύ όσων ωφελούνται

Η θετική επίδραση της μουσικής στην ψυχική υγεία είναι μια ιδέα που έχει εδραιωθεί εδώ και αιώνες. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα συμφωνήσουν πως δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς την αγαπημένη τους μουσική. Ωστόσο, ένας διαρκώς αυξανόμενος όγκος επιστημονικών ευρημάτων και δεδομένων συσχετίζει πλέον αυτή την ωφέλιμη επίδραση της μουσικής και με διάφορες εκφάνσεις της σωματικής υγείας, από τη λειτουργία του εγκεφάλου μέχρι την εμμηνόπαυση.

Μεταξύ άλλων, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE ανέδειξε τα οφέλη της μουσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που αντιμετωπίζουν αρκετοί ενήλικες. Φαίνεται, όμως, ότι δεν είναι η μοναδική ηλικιακή ομάδα που διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα τον πόνο χάρη στη μουσική. Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο Pediatric Research, υποστηρίζει ότι μια νανουριστική μελωδία είναι ικανή να καταπραΰνει τον πόνο σε νεογνά που υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr