Φάρμακα – Ελλείψεις: Δεν πλήττουν μόνο τους ασθενείς – «Κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν στην Ελλάδα

Φάρμακα – Ελλείψεις: Δεν πλήττουν μόνο τους ασθενείς – «Κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν στην Ελλάδα

Οι βασικές ελλείψεις σήμερα είναι σε φάρμακα για τον διαβήτη, καθώς και σε κοινές αντιβιώσεις. Ελλείψεις διαπιστώνονται, επίσης, σε σκευάσματα για καρδιακές παθήσεις, για νευρολογικά και ογκολογικά νοσήματα

Pharmacy_1999646285
Ορατός είναι ο κίνδυνος επιβολής προστίμου στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της παρατεταμένης απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, στον απόηχο των ελλείψεων που ταλανίζουν την ελληνική αγορά. Την ώρα που τα δυσεύρετα σκευάσματα αποτελούν έναν μόνιμο «πονοκέφαλο», η χώρα αντιμετωπίζει την πιθανότητα κυρώσεων από την Ευρώπη για τα μεγάλης διάρκειας μέτρα ανακοπής του «κύματος» των ελλείψεων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) επικαιροποιεί συνέχεια τη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων. Σήμερα, δεν επιτρέπεται να βγουν από την Ελλάδα συνολικά 280 σκευάσματα, ορισμένα εκ των οποίων είναι σε απαγόρευση…διαρκείας, ακόμη και από το 2015. Ο ΕΟΦ βάζει τα «απαγορευτικά» με σκοπό να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επικαλούμενος την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εντός ΕΕ πρέπει να είναι ελεύθερη η διακίνηση αγαθών. «Η Ευρώπη συμφωνεί σε μέτρα με προσωρινό χαρακτήρα. Όταν παίρνεις ένα μέτρο και βλέπεις ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα, τότε ή προχωράς σε άρση του ή αναρωτιέσαι τι άλλο πρέπει να γίνει», σημειώνει, προσθέτοντας ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός είναι αργός και δεν επίκειται άμεσα κάποια κύρωση. Ωστόσο, το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων αναζητά, όπως φαίνεται, μια διαφορετική, ολιστική, προσέγγιση.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης