Στρεπτόκοκκος ομάδας Α: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις λοιμώξεις που προκαλεί

Στρεπτόκοκκος ομάδας Α: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις λοιμώξεις που προκαλεί

Τι προκαλεί στην υγεία μας ο β-Αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α(GAS); Ο κύριος Δημήτρης Καφετζής, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Σύμβουλος Διοίκησης του Παιδιατρικού Τομέα στο Metropolitan Hospital παραθέτει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς σχετικά με αυτό το παθογόνο, που προκαλεί πλήθος ασθενειών

doctor_mouth_child__1_
Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδος Α, (Group A. Streptococcus ή GAS), γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος (Streptococcus pyogenes) είναι ένα Gram-θετικό βακτηριακό παθογόνο, προσαρμοσμένο στον άνθρωπο ξενιστή και μπορεί να προκαλέσει από ελαφράς βαρύτητας λοιμώξεις, όπως φαρυγγίτιδα και έκθυμα, έως σπάνιες και σοβαρές λοιμώξεις, όπως σηψαιμία, σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS) και νεκρωτική περιτονίτιδα.

Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από GAS μπορεί να προκαλέσουν αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο ρευματικός πυρετός που μπορεί να οδηγήσει σε ρευματική καρδιακή νόσο. Επιδημιολογικά, με βάση την γονιδιακή αλληλουχία του αμινοτελικού άκρου της Μ πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του βακτηρίου, ο GAS μπορεί να ταξινομηθεί σε περισσότερους από 220 emm τύπους που προκαλούν διάφορα πρότυπα περιφερειακής και παγκόσμιας κατανομής.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης