Γρίπη – Κορωνοϊός: Ποια θερμοκρασία σώματος προφυλάσσει από τις ιογενείς λοιμώξεις

Ερευνητές από την Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίσταση έναντι των ιογενών λοιμώξεων - Διαβάστε για να μάθετε ποια θερμοκρασία απομακρύνει αποτελεσματικότερα τον κίνδυνο

Ενόψει της φθινοπωρινής και χειμερινής περίοδου, που βρίσκονται προ των πυλών, οι συζητήσεις για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη και η COVID-19 βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο, με τις προσπάθειες και τα μέτρα προστασίας να εντείνονται. Καθώς οι ειδικοί επαναλαμβάνουν την ανάγκη του τακτικού εμβολιασμού, αναζητούν παράλληλα και άλλους τρόπους να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταξύ των ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν περισσότερο από τις συνέπειες μιας πιθανής νόσησης.

Τη λύση σε αυτή την αναζήτηση ήρθαν να δώσουν Ιάπωνες ερευνητές, οι οποίοι ανακάλυψαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας του σώματος και της άμυνας ενάντια στις ιογενείς λοιμώξεις. Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο διαπίστωσε, ειδικότερα, ότι η αυξημένη ευαισθησία ατόμων όπως οι ηλικιωμένοι εξηγείται εν μέρει εξαιτίας της χαμηλότερης θερμοκρασίας σώματος που χαρακτηρίζει αυτή την ομάδα ανθρώπων. Η μελέτη ρίχνει, παράλληλα, φως στον κρίσιμο ρόλο που παίζει η μικροχλωρίδα του εντέρου στην ενίσχυση του οργανισμού έναντι ιών όπως η γρίπη και ο SARS-CoV-2, όταν η θερμοκρασία του σώματος υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Τα νέα ερευνητικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Nature Communications.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr