Επτά ωφέλιμα τροφο-φάρμακα που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας
Επτά ωφέλιμα τροφο-φάρμακα που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας
Τα τροφοφάρμακα έχουν λάβει μεγάλη προσοχή τα τελευταία χρόνια από την επιστημονική κοινότητα, τους καταναλωτές και τους κατασκευαστές τροφίμων. Τι ακριβώς είναι τα neutraceuticals και ποιες οι προοπτικές τους;
*Γράφει ο κ. Γεώργιος Ζακυνθινός καθηγητής Τεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ο αγροδιατροφικός τομέας, που παραδοσιακά θεωρείται ως ένας αργός υιοθέτης της αλλαγής, βιώνει μια φάση ταχέων και έντονων μετασχηματισμών. Ο ρυθμός με τον οποίο λανσάρονται οι νέες τάσεις στα τρόφιμα, οι τεχνολογίες τροφίμων και τα επιχειρηματικά μοντέλα φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς, όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των αναφορών που περιγράφουν το μέλλον των τροφίμων και της βιομηχανίας αγροδιατροφής. Αυτές οι εκθέσεις, καθώς και ο υψηλός αριθμός νεοεισερχομένων και το υψηλό επίπεδο επενδύσεων υποδεικνύουν ότι ο κλάδος, ή τουλάχιστον τμήματα της αλυσίδας αξίας του, είναι ώριμα για ανάπτυξη. Οι τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα, όπως ο εφοδιασμός τροφίμων, η ασφάλεια των τροφίμων και η σπατάλη τροφίμων, προσφέρουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων. Το εύρος, η ποικιλομορφία και η ταχύτητα αυτών των αλλαγών είναι, ωστόσο, συντριπτικά. Όχι μόνο για τους επίδοξους επιχειρηματίες, αλλά και για τους κατεστημένους. Η πολυπλοκότητα αυτών των δυναμικών καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των καλύτερων ευκαιριών. Επιπλέον, οι διαφορετικοί παράγοντες στην αλυσίδα αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων επηρεάζονται διαφορετικά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την αποτύπωση αυτών των τάσεων και προκλήσεων.
Ο αγροδιατροφικός τομέας αρχίζει επίσης να είναι ανοιχτός για να βρει εμπνεύσεις από άλλους τομείς και ακόμη και να ενώσει τις δυνάμεις του. Αρκετοί παράγοντες στον αγροδιατροφικό τομέα έχουν συγκλίνει με άλλους κλάδους για να αναπτύξουν με επιτυχία καινοτόμα προϊόντα που προκαλούν ανακατατατάξεις . Νέες κατηγορίες προϊόντων όπως τα τροφοφάρμακα, τα τροφο-καλλυντικά και εν γένει καινοτόμα διατροφικά προϊόντα αναδύονται ως αποτέλεσμα της σύγκλισης μεταξύ της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών και του κλάδου των καλλυντικών και της υγείας.
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ο αγροδιατροφικός τομέας, που παραδοσιακά θεωρείται ως ένας αργός υιοθέτης της αλλαγής, βιώνει μια φάση ταχέων και έντονων μετασχηματισμών. Ο ρυθμός με τον οποίο λανσάρονται οι νέες τάσεις στα τρόφιμα, οι τεχνολογίες τροφίμων και τα επιχειρηματικά μοντέλα φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς, όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των αναφορών που περιγράφουν το μέλλον των τροφίμων και της βιομηχανίας αγροδιατροφής. Αυτές οι εκθέσεις, καθώς και ο υψηλός αριθμός νεοεισερχομένων και το υψηλό επίπεδο επενδύσεων υποδεικνύουν ότι ο κλάδος, ή τουλάχιστον τμήματα της αλυσίδας αξίας του, είναι ώριμα για ανάπτυξη. Οι τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα, όπως ο εφοδιασμός τροφίμων, η ασφάλεια των τροφίμων και η σπατάλη τροφίμων, προσφέρουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων. Το εύρος, η ποικιλομορφία και η ταχύτητα αυτών των αλλαγών είναι, ωστόσο, συντριπτικά. Όχι μόνο για τους επίδοξους επιχειρηματίες, αλλά και για τους κατεστημένους. Η πολυπλοκότητα αυτών των δυναμικών καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των καλύτερων ευκαιριών. Επιπλέον, οι διαφορετικοί παράγοντες στην αλυσίδα αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων επηρεάζονται διαφορετικά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την αποτύπωση αυτών των τάσεων και προκλήσεων.
Ο αγροδιατροφικός τομέας αρχίζει επίσης να είναι ανοιχτός για να βρει εμπνεύσεις από άλλους τομείς και ακόμη και να ενώσει τις δυνάμεις του. Αρκετοί παράγοντες στον αγροδιατροφικό τομέα έχουν συγκλίνει με άλλους κλάδους για να αναπτύξουν με επιτυχία καινοτόμα προϊόντα που προκαλούν ανακατατατάξεις . Νέες κατηγορίες προϊόντων όπως τα τροφοφάρμακα, τα τροφο-καλλυντικά και εν γένει καινοτόμα διατροφικά προϊόντα αναδύονται ως αποτέλεσμα της σύγκλισης μεταξύ της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών και του κλάδου των καλλυντικών και της υγείας.
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα