ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Θεόδωρος Αγοραστός: «Μπορεί ένα εμβόλιο να προλάβει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;»

Θεόδωρος Αγοραστός: «Μπορεί ένα εμβόλιο να προλάβει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;»

Το ΘΕΜΑ και οι ιστοσελίδες protothema.gr και ygeiamou.gr αναδεικνύουν την αξία του εμβολιασμού, της πλέον αποτελεσματικής παρέμβασης Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη ασθενειών, μέσα από σειρά άρθρων που υπογράφουν έγκριτοι επιστήμονες. Διαβάστε το άρθρο του Θεόδωρου Αγοραστού, καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ

agorastos3
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως – καταγράφονται 13,1 περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες ανά έτος. Μάλιστα, συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων σε συχνότητα καρκίνων που αφορούν σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς γονιμότητας, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, ψυχολογικών και οικονομικών επιπτώσεων.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2020 αναφέρθηκαν παγκοσμίως περίπου 604.000 νέα περιστατικά και 342.000 θάνατοι από την νόσο. Στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται 31.130 νέες περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου της μήτρας και 413.977 περιπτώσεις προκαρκινικών αλλοιώσεων (CIN2/3) ετησίως. Στην Ελλάδα, μόνο κατά την πενταετία 2009-2013, καταγράφηκαν 7.817 νέες περιπτώσεις καρκίνου και υψηλού βαθμού αλλοιώσεων του τραχηλικού επιθηλίου. Τα πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία (2021) «μαρτυρούν» 697 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 282 θανάτους ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης