Καρκίνος μαστού: Η ανοσοθεραπεία αυξάνει το ποσοστό ανταπόκρισης στη χειρουργική επέμβαση

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ υπογραμμίζουν τη σημασία των θετικών αποτελεσμάτων δύο μελετών νεοεπικουρικής ανοσοθεραπείας στον ορμονοευαίσθητο καρκίνο μαστού

Είναι πλέον εδραιωμένος ο ρόλος της ανοσοθεραπείας στην νεοεπικουρική θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού που αφορά το 10-15% των ασθενών με καρκίνο μαστού. Τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης KEYNOTE-522 οδήγησαν στην έγκριση της ανοσοθεραπείας με πεμπρολιζουμάμπη στην περιεγχειρητική θεραπεία των ασθενών με πρώιμο τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού και άλλαξαν την έως τώρα κλινικά πρακτική.

Συγκεκριμένα, η μελέτη KEYNOTE-522 έδειξε πως η προσθήκη ανοσοθεραπείας με πεμπρολιζουμάμπη στην νεοεπικουρική χημειοθεραπεία αύξησε το ποσοστό πλήρους παθολογοανατομικής ανταπόκρισης κατά 13.6% στο χειρουργείο (64.8% έναντι 51.2%), αλλά και το διάστημα ελεύθερο προόδου νόσου. Στην αρχική ανάλυση, που δημοσιεύτηκε το 2020, το ποσοστό των ασθενών που δεν είχαν υποτροπιάσει στους 18 μήνες ήταν 91% στους ασθενείς που έλαβαν ανοσοθεραπεία με pembrolizumab έναντι 85% στο άλλο σκέλος.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr