Το παυσίπονο που ανακουφίζει αποτελεσματικά – Δεν είναι φάρμακο

Αν για οποιοδήποτε λόγο αποφεύγετε τα παυσίπονα ή άλλα σκευάσματα με αναλγητική δράση, τα ευρήματα Καναδών ερευνητών μάλλον σας ενδιαφέρουν

Ένα παυσίπονο χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες αναδεικνύει μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pain Research, καθ’ όλα ασφαλές εφόσον η χρήση του γίνεται με προσοχή. Δεν είναι άλλο από την ακρόαση μουσικής που, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, μπορεί να μειώσει τη δυσφορία και να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού πόνου. Αρκεί η μελωδία ή το τραγούδι να έχει μια θέση στη λίστα με τα αγαπημένα μας.

Όπως έδειξε η έρευνα, η μουσική μπορεί να έχει αναλγητικά αποτελέσματα παρεμβαίνοντας στην πορεία των σημάτων του πόνου κατά την πορεία τους προς τον εγκέφαλο και μπλοκάροντας τη συνειδητή αναγνώρισή τους. Ουσιαστικά, η μουσική μπορεί να προάγει την υποαλγησία, τη μειωμένη δηλαδή ευαισθησία στα εξωτερικά επώδυνα ερεθίσματα.

Στο πλαίσιο της πειραματικής διαδικασίας, οι ερευνητές προκάλεσαν τεχνητό πόνο στους συμμετέχοντες με θερμικό ερέθισμα στην εσωτερική πλευρά του αντιβραχίου τους, αντίστοιχο με αυτό που θα προκαλούσε μια καυτή κούπα τσάι πάνω στο δέρμα. Εν τω μεταξύ, οι συμμετέχοντες άκουγαν παράλληλα μουσικά κομμάτια διάρκειας επτά περίπου λεπτών έκαστο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr