Long Covid: 70% των συμπτωμάτων είναι υποκειμενικά και 30% αντικειμενικά – Μεγάλο το ψυχικό φορτίο

Long Covid: 70% των συμπτωμάτων είναι υποκειμενικά και 30% αντικειμενικά – Μεγάλο το ψυχικό φορτίο

Οι ειδικοί πλέον έχουν περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή τους, γεγονός που τους επιτρέπει να κάνουν καλύτερη διαχείριση στα περιστατικά. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις το ψυχοσωματικό φορτίο των ασθενών covid είναι τόσο βαρύ και περιπλεγμένο, που η διάγνωση δεν γίνεται εύκολα

longcovid2
Η μάχη με τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζεται – είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Παρασκευή νοσηλεύονταν με λοίμωξη covid ή με επιπλοκές της περί τους 700 ασθενείς. Ο ιός έχει αποδυναμωθεί πια χάρη στα εμβόλια και στις θεραπείες, ωστόσο έχει αφήσει βαθύ το αποτύπωμά του, τουλάχιστον σε όσους νόσησαν μέχρι και το φθινόπωρο του 2021, έχοντας δηλαδή μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα. Πρόκειται για τους ασθενείς Long Covid, όπως ονομάστηκαν όσοι εμφανίζουν μια σειρά από συμπτώματα που ξεπερνούν τις 4 εβδομάδες από την οξεία νόσηση και σε πολλούς συνεχίζονται πέραν των 3 μηνών μετά τη νόσησή τους, και τα οποία δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλη πάθηση.

Στα 32 ειδικά Ιατρεία Long Covid που λειτουργούν εντός του ΕΣΥ σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ομάδες επαγγελματιών υγείας παρακολουθούν μερικές χιλιάδες ασθενείς – με τον ακριβή, συνολικό αριθμό των πασχόντων να μην είναι διαθέσιμος. Νοσοκομεία τα οποία βρίσκονταν – και παραμένουν- στην πρώτη γραμμή της πανδημίας συγκεντρώνουν ευλόγως και τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών Long Covid στα ειδικά ιατρεία. Για παράδειγμα, στο «Σωτηρία» παρακολουθούνται πλέον πάνω από 4.000 ασθενείς, στα Ιατρεία των πανεπιστημιακών νοσοκομείων της περιφέρειας περίπου 200 ασθενείς κατά μέσο όρο. Οι ειδικοί πλέον έχουν περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή τους, γεγονός που τους επιτρέπει να κάνουν καλύτερη διαχείριση στα περιστατικά. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις το ψυχοσωματικό φορτίο των ασθενών covid είναι τόσο βαρύ και περιπλεγμένο, που η διάγνωση δεν γίνεται εύκολα.




Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης