Γονιμότητα: Δύο συχνές παθήσεις που επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος – Πώς αντιμετωπίζονται

Για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα και τις δύο συχνές αλλά αναστρέψιμες παθήσεις που επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος μιλάει στο ygeiamou.gr o κύριος Κωνσταντίνος Καραμάνης, Διευθυντής Ουρολόγος στο Metropolitan Hospital

Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο τομέας της επιστήμης που ασχολείται με τη φυσιολογία, την παθολογία και την ενδοκρινολογία του αναπαραγωγικού συστήματος στη γυναίκα και τον άνδρα. Εξελίσσεται συνεχώς και ιδίως τα τελευταία χρόνια βιώνει επαναστατικές εξελίξεις. Χαρακτηριστικό ορόσημο η γέννηση της Ντόλι, του αρνιού κλώνος, το 1996 στο Ινστιτούτο Ρόσλιν του Εδιμβούργου, που σηματοδοτεί την αρχή της γενετικής τροποποίησης και κλωνοποίησης με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι συντηρητικές, φαρμακευτικές αλλά και χειρουργικές, ώστε να συμβάλλουν στη θεραπεία των ζευγαριών που έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Μάλιστα, η επιστημονική κοινότητα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ανδρική γονιμότητα, αναγνωρίζοντας ότι η υπογονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από παράγοντες που σχετίζονται με τον άνδρα.

Τι ορίζεται ως υπογονιμότητα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι ορίζεται ως η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες ελεύθερων και φυσιολογικών συστηματικών επαφών. Ενώ παλαιότερα θεωρείτο κυρίως η γυναίκα ως υπαίτιος για την υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι, σήμερα πλέον γνωρίζουμε ότι η συμμετοχή του άνδρα είναι εξίσου σημαντική. Περίπου το 45-50% της γονιμότητας ενός ζευγαριού εξαρτάται από τον άνδρα. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του ελέγχου του ανδρικού παράγοντα σε ένα υπογόνιμο ζευγάρι»




Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr