Κατάγματα: Η πασίγνωστη βιταμίνη που δεν φαίνεται να ωφελεί τα οστά των παιδιών

Κατάγματα: Η πασίγνωστη βιταμίνη που δεν φαίνεται να ωφελεί τα οστά των παιδιών

Η τριετής έρευνα σε χιλιάδες παιδιά αποδεικνύει ότι αυτή η δημοφιλής βιταμίνη μάλλον δεν φαίνεται να θωρακίζει τα οστά των παιδιών, όταν λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος

katagma_paidi
Καμία επίδραση στην υγεία των οστών και την προστασία των παιδιών από κατάγματα δεν φαίνεται να έχει η βιταμίνη D, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών έρχεται αντιμέτωπο με ένα τουλάχιστον κάταγμα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αναπηρία και κακή ποιότητα ζωής. Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος της βιταμίνης D στην υγεία των παιδικών οστών και την πρόληψη των καταγμάτων έχει προσελκύσει αυξανόμενο ενδιαφέρον, με διάφορες πηγές να υποστηρίζουν τα οφέλη, τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από καμία κλινική δοκιμή στο παρελθόν.

Για να καλύψουν το κενό αυτό, ερευνητές από το Queen Mary University of London και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan σε συνεργασία με επιστήμονες από την Μογγολία, ένα περιβάλλον με ιδιαίτερα υψηλό φορτίο κατάγματος και σημαντικά ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D, διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή, με στόχο να προσδιοριστεί εάν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μείωνε τον κίνδυνο καταγμάτων ή θα αύξανε την αντοχή των οστών των παιδιών.




Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης