Λεύκη: Νέα κρέμα για την αντιμετώπιση της αυτοάνοσης δερματοπάθειας

Λεύκη: Νέα κρέμα για την αντιμετώπιση της αυτοάνοσης δερματοπάθειας

Ο κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας και Διευθυντής του Δερματολογικού Τμήματος του ΥΓΕΙΑ μας ενημερώνει σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις για τη λεύκη, στο επίκεντρο των οποίων ένα νέο φαρμακευτικό προϊόν, το οποίο αναμένεται να φτάσει και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα

leuki1
Η λεύκη είναι μία αρκετά κοινή επίκτητη δερματοπάθεια, που εκδηλώνεται με την εμφάνιση λευκών κηλίδων στο δέρμα, με διάμετρο από λίγα χιλιοστά μέχρι και εκατοστά. Η λατινική ονομασία της λεύκης είναι ο όρος vitiligo (Aulus Cornelius Celsus, 25πΧ-50 μΧ), που σημαίνει ελάττωμα ή ψεγάδι. Πέρα από την αλλαγή στο χρώμα, το δέρμα παραμένει φυσιολογικό στη σύσταση και την υφή του.

Η λεύκη προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα και η συχνότητά της υπολογίζεται στο 1-2% του γενικού πληθυσμού. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα 10-30 ετών. Δεν είναι μεταδοτική νόσος. Η λεύκη μπορεί να είναι κληρονομική σε κάποιο βαθμό, καθώς το 20-30% των ασθενών αναφέρουν προσβολή από τη νόσο και άλλου μέλους της οικογένειάς τους.

Η λεύκη ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα, κατά τα οποία ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στους ιστούς και τα όργανά του. Στην περίπτωση της λεύκης, ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται σε ορισμένα μελανοκύτταρα του σώματος και προκαλεί διακοπή της έκκρισης μελανίνης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση άσπρων σημαδιών ή τριχών. Η νόσος μπορεί να εντοπίζεται σε ένα μόνο σημείο του σώματος ή να επεκτείνεται σε όλο το σώμα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης