Αναφυλαξία – Αλλεργικό σοκ: Πότε μια τροφική αλλεργία μπορεί να σκοτώσει
Τους σοβαρούς κινδύνους από μια αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμο αναδεικνύει η περίπτωση της άτυχης 17χρονης στην Κρήτη, που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ μετά το αναφυλακτικό σοκ που της προκάλεσε η κατανάλωση βουτύρου
Τους σοβαρούς κινδύνους των τροφικών αλλεργιών φέρνει στο επίκεντρο η περίπτωση της 17χρονης στην Κρήτη, η οποία νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ) μετά την ανακοπή από το αναφυλακτικό σοκ που της προκάλεσε η κατανάλωση βουτύρου -πιθανώς από απροσεξία. Για την άτυχη νεαρή, η ένεση αδρεναλίνης (επινεφρίνης) που έφερε πάντα μαζί της γνωρίζοντας την αλλεργία της στα γαλακτομικά προϊόντα, δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις δυσάρεστες επιπτώσεις.
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσιολογίας (ΕΕΑΚΑ), οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις που οφείλονται σε τρόφιμο, είναι ήπιες. Αποτελούν αιφνίδιες και μη κανονικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι τμήματος μιας τροφής -πρωτεΐνης επί το πλείστον-, το γνωστό ως αλλεργιογόνο, για την καταπολέμηση του οποίου ο οργανισμός θα απελευθερώσει εξουδετερωτικά αντισώματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr