Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα πασίγνωστα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που προφυλάσσουν

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα πασίγνωστα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που προφυλάσσουν

Τα δημοφιλή φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας αποδεικνύονται σύμμαχοι στην πρόληψη της κακοήθειας

220622164152_colon_cancer
Tα πασίγνωστα φάρμακα για τη διαχείριση του διαβήτη και του σωματικού βάρους όπως η σεμαγλουτίδη και λιραγλουτίδη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου. Τόσο ο σακχαρώδης διαβήτης όσο και η παχυσαρκία αποτελούν αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου για την κακοήθεια. Τα προστατευτικά οφέλη, ωστόσο, επιβεβαιώθηκαν και σε άτομα χωρίς προβλήματα βάρους.

Οι ερευνητές ανέτρεξαν σε μια βάση δεδομένων υγείας για πάνω από 1 εκατομμύριο ασθενείς στις ΗΠΑ και επικεντρώθηκαν σε άτομα με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) με όσο το δυνατόν περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά (π.χ. φύλο, φυλή, ηλικία, κοινωνικοοικονομική κατάσταση) που λάμβαναν διάφορες θεραπείες για τη μεταβολική νόσο όπως ινσουλίνη, μετφορμίνη και φάρμακα όπως η σεμαγλουτίδη, αγωνιστές δηλαδή των υποδοχέων του παρόμοιου με τη γλυκαγόνη πεπτιδίου-1 (GLP-1), μιμητές δηλαδή της ανορεξιογόνου ορμόνης που παράγεται από το έντερο (L κύτταρα) ως απόκριση στη λήψη τροφής.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης