Περιεδρικό συρίγγιο: Η επώδυνη λοίμωξη γύρω από τον πρωκτό – Πώς αντιμετωπίζεται

Περιεδρικό συρίγγιο: Η επώδυνη λοίμωξη γύρω από τον πρωκτό – Πώς αντιμετωπίζεται

Ο κ. Δημήτριος Μουσιώλης Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής της Ι΄ Χειρουργικής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Ορθού και Πρωκτού Metropolitan General, εξηγεί τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο, γιατί δημιουργείται και πώς αντιμετωπίζεται

suriggio_1627530160
Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μια επώδυνη πάθηση με τη μορφή κοιλότητας με πύον μεταξύ του πρωκτικού σωλήνα και της επιφάνειας του δέρματος. Είναι συνήθως αποτέλεσμα μικροβιακής λοίμωξης και φλεγμονής σε περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, πόνο και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η ορθή αξιολόγηση των συμπτωμάτων προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχέδιο.

Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο;

Το πρωκτικό συρίγγιο είναι μια μη φυσιολογική δίοδος που σχηματίζεται μεταξύ του πρωκτικού πόρου ή του ορθού και του δέρματος που περιβάλλει τον πρωκτό. Το πρωκτικό ή περιεδρικό συρίγγιο είναι συνήθως το αποτέλεσμα μόλυνσης ενός πρωκτικού αδένα. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί μόλυνση σε έναν από τους αδένες του πρωκτού, σχηματίζεται ένα επώδυνο απόστημα που περιέχει πύον. Εάν το απόστημα δεν παροχετευτεί πλήρως και δεν επουλωθεί σωστά, μπορεί να δημιουργήσει μια δίοδο που επιτρέπει τη διέλευση υγρού ή πύου μεταξύ του μολυσμένου αδένα και των γύρω ιστών, δηλαδή ένα περιεδρικό συρίγγιο. Ξεκινά συνήθως από το εσωτερικό του πρωκτικού πόρου ή του ορθού και εκτείνεται προς το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Τα περιεδρικά συρίγγια μπορεί να ποικίλλουν σε πολυπλοκότητα και σοβαρότητα. Μερικά μπορεί να είναι απλά, ενώ άλλα μπορεί να είναι πιο περίπλοκα, που περιλαμβάνουν πολλαπλές διακλαδώσεις. Τα συμπτώματα και ο αντίκτυπος στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου μπορεί επίσης να διαφέρουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του συριγγίου.


Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης