Παιδοκτονία στη Βέροια: Η σκοτεινή πλευρά της μητρότητας

Με αφορμή την τραγική υπόθεση παιδοκτονίας στη Βέροια η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Λίζα Βάβογλη αναλύει το φαινόμενο της επιλόχειας κατάθλιψης, μιας «σκοτεινής» πλευράς της μητρότητας, παραθέτοντας τα συμπτώματα που την μαρτυρούν και τον τρόπο που μπορεί να την ξεπεράσει η γυναίκα

Μπορεί μια μάνα να σκοτώσει το ίδιο της το παιδί; Και για ποιο λόγο φτάνει σε αυτό το σημείο; Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει απαντήσεις στην τραγωδία που συνέβη χτες. Ένα από τα στερεότυπα της μητρότητας είναι η εικόνα της νέας μανούλας που κρατάει το μωράκι της στην αγκαλιά της και πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Παρ’ όλο που πρόκειται για μία πολύ όμορφη εικόνα, στην πραγματικότητα, σε μεγάλο βαθμό, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τα σκοτεινά πλοκάμια της κατάθλιψης μπορεί να τυλίξουν τη νέα μητέρα, είτε είναι ο πρώτος, ο δεύτερος, ή ο τρίτος τοκετός της. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι τόσο αληθινή, που ο νομοθέτης έχει μεριμνήσει ειδικά για την ποινική αντιμετώπισή της.

Η μελαγχολία της λοχείας (baby blues)

Υπολογίζεται ότι 80% των γυναικών αμέσως μετά τη γέννα βιώνουν επιλόχειο θλίψη, την μελαγχολία της λοχείας, ή baby blues στα αγγλικά, μία ψυχική κατάσταση που διαρκεί από μερικές ώρες έως και μερικές μέρες. Τα συμπτώματα που βιώνει η νέα μανούλα είναι στεναχώρια, κλάμα, δυσφορία, εκνευρισμό, υπνηλία, φόβο για ασθένειες ή μικρόβια, διάσπαση προσοχής και συγκέντρωσης, κούραση και υπνηλία. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν από μόνα τους.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr