Άνοια: Οι μίνι – εγκέφαλοι που θα μπορούσαν να σώσουν το μυαλό του Bruce Willis

Θα μπορούσε ο Bruce Willis να γνωρίζει εγκαίρως ότι θα κινδυνεύσει από μετωποκροταφική άνοια; Nεότερη μελέτη ρίχνει φως στη διττή λειτουργία ενός γονίδιου που μπορεί είτε να προστατέψει είτε να βλάψει το μυαλό, και στον τρόπο που «μίνι»-εγκέφαλοι επιτρέπουν τη μελέτη των νευροεκφυλιστικών νόσων και τον εντοπισμό όσων είναι ευάλωτοι σε αυτές

Η είδηση ότι ο Bruce Willis πάσχει από μετωποκροταφική άνοια πριν από περίπου ένα χρόνο γέμισε θλίψη τους θαυμαστές του αλλά και ανησυχία, λόγω και του νεαρού της ηλικίας του. Ο συγκεκριμένος τύπος άνοιας επηρεάζει τις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως την επικοινωνία και την κινητικότητα και λιγότερο τη λειτουργία της μνήμης, και ως αποτέλεσμα, ο ηθοποιός μοιραία θα απέχει από την υποκριτική.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ασθένεια εξελίσσεται ραγδαία και είναι σε αρκετές περιπτώσεις κληρονομική, προσβάλλοντας νεότερες ηλικίες -κάτω των 60 ετών- η έρευνα συνεχίζεται με στόχο την πρόληψη.

Μέσα σε αυτές τις προσπάθειες, συγκαταλέγεται νεότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Bath που ανοίγει το δρόμο για έγκαιρες παρεμβάσεις εναντίον νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως όπως η μετωποκροταφική άνοια, η νόσος του κινητικού νευρώνα και η νόσος Πάρκινσον.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr