Το παντοδύναμο όσπριο γεμάτο πρωτεΐνη και σίδηρο – Κάποιοι όμως πρέπει να το αποφεύγουν

Το παντοδύναμο όσπριο γεμάτο πρωτεΐνη και σίδηρο – Κάποιοι όμως πρέπει να το αποφεύγουν

Από τα πλέον δημοφιλή όσπρια, οι φακές έχουν λάτρεις, αλλά και... αρνητές. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητήσει το βάρος της θρεπτικής τους αξίας. Σε κάποιους ωστόσο, το βάρος είναι μεγάλο και πρέπει να τις καταναλώνουν με μέτρο - Δείτε σε ποιους 

fakes_iStock-1096403204
Οι φακές οφείλουν την επιστημονική τους ονομασία, Lens culinaris, στον κυρτό σε σχήμα φακού σπόρο τους. Πρόκειται για ένα είδος οσπρίων που κατάγεται από τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Οι φακές αποτελούν μία από τις πρώτες καλλιέργειες, που συναντώνται στις δίαιτες της αρχαίας Ρώμης και της Αιγύπτου.

Αποτελούν βασικό διατροφικό συστατικό σε πολλές χώρες, καθώς προσφέρουν μια γήινη, ήπια γεύση ξηρών καρπών που αποτελεί ιδανική προσθήκη σε διάφορες συνταγές. Ενδιαφέρον είναι ότι ο Καναδάς κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή φακής, ακολουθούμενος από την Ινδία!

Οι φακές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Χάρη σε αυτό το διατροφικό προφίλ έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης για τις επιδράσεις τους στις χρόνιες ασθένειες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης