Αγγειοπλαστική με μπαλονάκι: Η επέμβαση που σώζει την καρδιά των ασθενών με στεφανιαία νόσο

Αγγειοπλαστική με μπαλονάκι: Η επέμβαση που σώζει την καρδιά των ασθενών με στεφανιαία νόσο

O κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος, Καρδιολόγος και Επιστημονικός Συνεργάτης του Metropolitan General μιλά για τη στεφανιαία νόσο και τους τρόπους αντιμετώπισής της με αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent ή λιγότερο συχνά, με by pass

heart_cardiologist_2058859229

Η στεφανιαία νόσος είναι γνωστό ότι αποτελεί μαζί με άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα την πλέον συχνή αιτία θανάτου. Η πρόληψη με υγιεινό τρόπο ζωής ή/και φάρμακα έχει σημαντικότατο ρόλο στην μείωση της συχνότητας και των επιπτώσεων της.

Όταν όμως εκδηλωθεί κλινικά π.χ. με σταθερή στηθάγχη, με ασταθή στηθάγχη ή με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου πολύ συχνά απαιτείται η επεμβατική διερεύνηση της στεφανιαίας νόσου με στεφανιογραφία και ακολούθως η αντιμετώπιση της με διαδερμική αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent ή με αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass).

H στεφανιογραφία γίνεται με τοπική αναισθησία, από το χέρι, συνήθως διαρκεί 5-15 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου μετά από 4 ώρες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αν υπάρχουν σημαντικές στενώσεις και δεν αρκεί η φαρμακευτική αγωγή μόνον, ακολουθεί η επεμβατική αντιμετώπιση της νόσου με αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent (μπαλονάκι) από τον επεμβατικό καρδιολόγο και πιο σπάνια με by-pass από τον καρδιοχειρουργό.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης