Η ρήξη αυτού του τένοντα είναι 9 φορές συχνότερη στους άνδρες – Επτά παράγοντες κινδύνου – Πώς αντιμετωπίζεται

Η ρήξη του αχίλλειου τένοντα αποτελεί τον πιο συχνό τραυματισμό ερασιτεχνών και επαγγελματικών αθλητών - Ενημερωθείτε για τους παράγοντες κινδύνου και τους τρόπους αντιμετώπισης

*Γράφει ο Αθανάσιος Φοντάρας, φυσικοθεραπευτής



Η ρήξη του αχιλλείου τένοντα είναι η απότομη διακοπή της συνέχειάς του, με αποτέλεσμα την αδυναμία βάδισης. Ο αχίλλειος τένοντας είναι ο παχύτερος και ισχυρότερος τένοντας του ανθρωπίνου σώματος. Βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του ποδιού μας, πίσω και πάνω από την πτέρνα. Έχει υπολογιστεί ότι κατά το τρέξιμο στον αχίλλειο τένοντα ασκούνται δυνάμεις ίσες με το οκταπλάσιο του βάρους μας ενώ σε σπρίντ μπορεί ναι φτάσουν και το 16πλάσιο.

Η ρήξη του αχιλλείου μπορεί να συμβεί στον επαγγελματία και ερασιτέχνη αθλητή ως εξέλιξη χρόνιας τενοντοπάθειας λόγω της επαναλαμβανόμενης υπέρχρησης και καταπόνησης του τένοντα. Εμφανίζεται 9 φορές συχνότερα σε άνδρες κυρίως λόγω της ενασχόλησης των ανδρών με τα σπορ. Υπάρχουν μελέτες που ενοχοποιούν παραμέτρους, όπως η ομάδα αίματος (συχνότερα στην ομάδα Ο), το επάγγελμα και η χρήση του αριστερού σκέλους.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr