Ρατσισμός: Ισχυρό και μακροχρόνιο το αποτύπωμα στην υγεία των θυμάτων
Με αφορμή της σημερινή «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων», ανατρέχουμε σε όσα έχει καταγράψει η επιστήμη για τη βιολογία του ρατσισμού και τις συνέπειές του στην υγεία των θυμάτων
Πριν από 64 χρόνια, 21 Μαρτίου 1960, κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια στους νόμους του απαρτχάιντ στο Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής, 69 άνθρωποι θα πέσουν νεκροί από αστυνομικά πυρά. Στις 26 Οκτωβρίου 1966, με το Ψήφισμα 2142 (XXI), η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θα ανακηρύξει την 21η Μαρτίου «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων», που έκτοτε θα εορτάζεται κάθε χρόνο για να υπενθυμίζει τα δεινά του ρατσισμού και την ανάγκη εξάλειψής του. Ο δρόμος όμως, όπως είχε πει ο Martin Luther King Jr., παραμένει μακρύς.
Η ιδεολογία που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους στα βασανιστήρια και την εξόντωση, εξακολουθεί σήμερα να εμπνέει και να οπλίζει χέρια. Η ρητορική μίσους και ο ρατσιστικός λόγος αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, επισημαίνει ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, η παρουσία τους στο διαδίκτυο συνδέεται με την παγκόσμια άνοδο της βίας κατά μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών μαζικών πυροβολισμών, λιντσαρίσματος και επιχειρήσεων εθνοκάθαρσης.
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr