Φάσμα αυτισμού: Οι διατροφικές συνήθειες της γυναίκας που συνιστάται να ελεγχθούν – Οι ειδικοί διευκρινίζουν

Νέα επιστημονικά στοιχεία ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αποφεύγουν ένα συγκεκριμένο, αγαπημένο ρόφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και τα πολλά λιπαρά ώστε να μειώσουν την πιθανότητα το παιδί τους να βρεθεί στο φάσμα του αυτισμού

Μια νέα σύσταση απευθύνουν οι επιστήμονες στις έγκυες γυναίκες που θέλουν να φέρουν στον κόσμο υγιή παιδιά. Συγκεκριμένα, νέα μελέτη τάσσεται υπέρ του περιορισμού της κατανάλωσης καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς τα ευρήματά της την συνδέουν με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Ecotoxicology and Environmental Safety.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wuhan της Κίνας εκτιμούν ότι πίσω από αυτή τη συσχέτιση κρύβονται οι αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου στη μήτρα, που προκαλούν κακή επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων, οδηγώντας σε συμπτώματα αυτισμού. Τα νέα ευρήματα συνάδουν τόσο με τις συστάσεις του CDC, που συνιστούν στις έγκυες γυναίκες να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης σε περίπου 200 mg/ημέρα (δύο φλιτζάνια καφέ), όσο και με έναν όγκο δεδομένων που επισημαίνει την αρνητική επίδραση της καφεΐνης στην επιτυχή έκβαση της κύησης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρά τις επίσημες συστάσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση έγκυος γυναίκα καταναλώνει από 200 mg/ημέρα έως 500 mg/ημέρα, δηλαδή από 2 έως 4 φλιτζάνια. Παράλληλα, τα δεδομένα για τον αυτισμό υποδεικνύουν μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια: Μόνο στις ΗΠΑ, 1 στα 36 παιδιά διαγιγνώσκεται με αυτισμό, συνήθως γύρω στην ηλικία των 4 ετών, όταν το 2021 η αντίστοιχη αναλογία ανερχόταν σε 1 στα 44 παιδιά. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι όλο και περισσότερα μωρά θα εμφανίζουν σημάδια αυτισμού, αν η τάση δεν αναστραφεί.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr