Ψηφιακή υγεία: Πότε θα μπορεί ένας Έλληνας να εκτελεί συνταγή σε φαρμακείο της Ιταλίας

Ο κ. Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), περιγράφει τις τέσσερις μεγάλες προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής για την υγεία, με τις εξελιγμένες τεχνολογίες, τον τεράστιο όγκο δεδομένων και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας

Όταν πριν από λίγα μόλις χρόνια αναφερόμασταν στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τις αλλαγές που θα φέρει η έλευση της Τεχνητής νοημοσύνης, ίσως να μην μπορούσαμε να φανταστούμε την ταχύτητα με την οποία αυτή η «επανάσταση» θα ελάμβανε χώρα. Σήμερα είναι πλέον κατανοητό ότι οι νέες τεχνολογίες και η ΑΙ έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της υγείας, αναπτύσσοντας μία δυναμική ή οποία έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλο το οικοσύστημα.

Όμως οι νέες τεχνολογίες για να λειτουργήσουν πρέπει να τροφοδοτηθούν με δεδομένα, τα οποία θα τους δώσουν την «απαραίτητη γνώση», με την αξιοποίηση της οποίας θα έχουμε τα προσδόκιμα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα στο χώρο της υγείας τα δεδομένα παράγονται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, σε μία αέναη πορεία χωρίς τέλος. Η μεγάλη πρόκληση λοιπόν σήμερα είναι η αξιοποίηση και η δευτερογενής χρήση αυτών των δεδομένων, η οποία αναμένεται να συντελέσει στην καλύτερη διαχείριση και λειτουργικότητα του συστήματος, την εξέλιξη της επιστήμης, την υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και τελικά θα οδηγήσει στη βελτίωση των εκβάσεων για τους ασθενείς και τη διαμόρφωση ενός φιλικότερου περιβάλλοντος στην υγειονομική περίθαλψη για τους πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr