Επικίνδυνα χημικά σε πλαστικές συσκευασίες – Απειλούν πραγματικά την υγεία μας;
Έρευνα από τη Νορβηγία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για άγνωστες αλλά και αποδεδειγμένα επικίνδυνες χημικές ουσίες στις συσκευασίες των τροφίμων
Μάριος Οικονόμου
Την επείγουσα ανάγκη για νέους κανονισμούς σχετικά με την ασφάλεια των πλαστικών συσκευασιών τροφίμων υπογραμμίζουν ερευνητές από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU), μετά την πρόσφατη μελέτη τους σε προϊόντα όπως λουκάνικα, βατόμουρα, τυρί και γιαούρτι από πέντε χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία), που ανέδειξε μοναδικά αποτυπώματα χημικών ουσιών σε διάφορα προϊόντα. Μόλις σε ένα από αυτά, εντοπίστηκαν 9.936 διαφορετικοί τύποι χημικών ενώσεων.
Τα ευρήματά τους περιλαμβάνουν ουσίες γνωστές και άγνωστες όσο και υψηλού κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία, μεταξύ των οποίων οι ενώσεις δισφαινόλη A (BPA) και υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες ή παντοτινά (αιώνια) χημικά (PFAS), οι οποίες έχουν συνδεθεί με ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές, καρκινογένεση, υπογονιμότητα και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις μεταξύ άλλων.
Το Manko Athens, η πολυαναμενόμενη νέα άφιξη του Οne&Only που έχει τη μοναδική ικανότητα να μεταμορφώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχει ήδη γίνει talk of the town