Υπάρχουν τέλειοι γονείς; Το τίμημα που πληρώνουν όσοι επιμένουν να το πιστεύουν είναι βαρύ

Ποιο είναι το τίμημα του «τέλειου γονιού»; Νεότερη μελέτη υποδεικνύει τις επικίνδυνες επιπτώσεις τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά

Το να είμαστε συνεχώς τέλειοι είναι εξουθενωτικό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τους γονείς, που ήδη έχουν παραπάνω υποχρεώσεις και άγχη στο μυαλό τους. Υπάρχει, όμως, τέλειος γονιός; Ερευνητές από το Κολέγιο Νοσηλευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο απαντούν ένα ηχηρό «όχι», διαπιστώνοντας μια ψυχοφθόρα κατάσταση: το κυνήγι του «τέλειου γονιού» οδηγεί τελικά σε ανθυγιεινές επιπτώσεις τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 700 γονείς στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, το 57% των γονέων ανέφεραν την εξάντλησή τους, το λεγόμενο burnout. H γονεϊκή αυτή εξουθένωση, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις, συνδεόταν στενά με τις εσωτερικές και εξωτερικές προσδοκίες, όπως το εάν αισθάνονταν καλοί γονείς, την κριτική από τρίτους, τον χρόνο που διέθεταν για να παίξουν με τα παιδιά τους, τη σχέση με τον/την σύζυγό τους και την καθαριότητα του σπιτιού. Μάλιστα, όσο περισσότερο χρόνο παιχνιδιού περνούσαν με τα παιδιά τους, τόσο και ελαφρύτερο ήταν το βάρος των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, αλλά και στην ψυχική υγεία των παιδιών (π.χ. άγχος, κατάθλιψη, ΙΨΔ, ΔΕΠΥ, διπολική διαταραχή).

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr