Εγκλωβισμένοι και υπό πίεση οι εργαστηριακοί γιατροί οδηγούνται σε «εξόντωση»

Εγκλωβισμένοι και υπό πίεση οι εργαστηριακοί γιατροί οδηγούνται σε «εξόντωση»

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς διαρκούς πίεσης και αφόρητων χρεών λόγω του clawback, τονίζει ο κύριος Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

labdoctor_1924512605

*Του Αθανάσιου Τσακρή, καθηγητή Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Το clawback είναι μέτρο που ελήφθη πριν από 12 χρόνια ως μνημονιακή υποχρέωση, ώστε να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επειδή όμως δεν έγιναν στη συνέχεια από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι αναγκαίες ρυθμιστικές κινήσεις, επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ να είναι εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς διαρκούς πίεσης και αφόρητων χρεών.

Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες -και ασφαλισμένοι- πώς λειτουργεί το clawback και πώς έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία και αδιέξοδο έναν ολόκληρο κλάδο. Το κράτος έχει ορίσει για τις εργαστηριακές εξετάσεις (μικροβιολογικές, ακτινολογικές κ.ά.) συγκεκριμένο προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 340 εκατ. ευρώ. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι κλειστός, δεν αυξάνεται.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης