Μαθητές υπό πίεση: Η παυσίπονη αγκαλιά και πολύτιμα tips διαχείρισης του στρες των εξετάσεων

Μαθητές υπό πίεση: Η παυσίπονη αγκαλιά και πολύτιμα tips διαχείρισης του στρες των εξετάσεων

Ακούστε την κ. Ζωή Σιούτη, Κλινική και Συμβουλευτική Ψυχολόγο, να μιλά για τις επιπτώσεις του άγχους επίδοσης σε παιδιά και εφήβους, αλλά και εύκολους τρόπους διαχείρισης, που ενισχύουν τους δεσμούς γονέα και παιδιού

1600x900_SIOUTΗ-1280x720
Θα τα καταφέρω; Είναι σίγουρα η σωστή επιλογή; Κι αν αποτύχω; Τι θα πει ο κόσμος; Όλο και μικρότερα παιδιά μπαίνουν σε δοκιμασίες εξετάσεων, από εξετάσεις γλωσσομάθειας, μέχρι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα σχολεία. Ο ανταγωνισμός, αλλά και το άγχος, ως αποτέλεσμα, φτάνει έτσι από νωρίς στα ύψη, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα: «Η πίεση περικλείει πολλά συναισθήματα στα παιδιά και στον έφηβο, αφήνοντας ένα ισχυρό ψυχολογικό αποτύπωμα που εκφράζεται ως άγχος απόδοσης, στρες, ντροπή και άλλα αρνητικά συναισθήματα» επισημαίνει η Ζωή Σιούτη, Κλινική και Συμβουλευτική Ψυχολόγο Παιδιών, Εφήβων & Ενηλίκων.

Αντίστοιχα, η αποτυχία συνδέεται με συναισθήματα ανεπάρκειας. Καθώς ο μικρός αριθμός επιτυχόντων στα Πρότυπα σχολεία επιτείνει το άγχος επίδοσης, αυτό μάλιστα μπορεί να πυροδοτήσει την αποτυχία: «Το “λευκό σεντόνι” η αδυναμία δηλαδή μνημόνευσης των απαντήσεων μέσα στην αίθουσα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του άγχους του μαθητή για την αποτυχία» εξηγεί η κυρία Σιούτη.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης