Μακροζωία: Πέντε χρόνια περισσότερο ζουν όσοι καλύπτουν 1.600 μέτρα σε λιγότερο από 4′ – Τι έδειξε έρευνα

Λένε πως η ζωή μοιάζει με μια μαραθώνια διαδρομή – Όλα δείχνουν όμως, ότι η μακροζωία απαιτεί σπριντ και όχι αργό τρέξιμο

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρεχαν ένα μίλι – δηλαδή 1.600 μέτρα – σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά ζούσαν πέντε χρόνια περισσότερο από τους συνομηλίκους τους.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο British Journal of Sports Medicine, έρχεται να αμφισβητήσει τη δημοφιλή πεποίθηση ότι ο πρωταθλητισμός είναι επιβαρυντικός για την υγεία και τη μακροζωία  και υποστηρίζει ότι μια έντονης μορφής άσκηση, όπως το τρέξιμο 1,6 χλμ. σε λιγότερο από 4 λεπτά, δεν θέτει απαραίτητα σε κίνδυνο το προσδόκιμο ζωής. Ο Sir Roger Bannister έγινε ο πρώτος άνθρωπος που σημείωσε αυτό το ρεκόρ, τον Μάιο του 1954 και, έκτοτε, ελάχιστοι άνθρωποι παγκοσμίως έχουν καταφέρει να «πιάσουν» το στόχο. Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ιστορική επίδοση του Bannister, η νέα μελέτη θέλησε να διερευνήσει τις επιπτώσεις της έντονης άσκησης στην υγεία και τη μακροζωία.

Τα δεδομένα της, λοιπόν, έρχονται σε αντίθεση με την πεποίθηση που αφορά στις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις της υπερβολικά έντονης άσκησης για την υγεία. Η εν λόγω θεωρία υποστηρίζει, συγκεκριμένα, ότι το τεράστιο στρες που ασκούν οι αθλητές στο σώμα τους μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα και να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, εξηγεί ο Steve Foulkes, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr