Ύπνος: Βλέπετε εφιάλτες; Ο ένοχος που κρύβεται στο κινητό σας

Εάν μέχρι και στα όνειρά σας έχετε ξεχάσει τον κωδικό για το Instagram, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να αφήσετε για λίγο το κινητό στην άκρη

Έχουν ενοχοποιηθεί για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας και την ευκολία που μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή και τη συγκέντρωση. Πόσο όμως επηρεάζουν και το ασυνείδητο τα κοινωνικά δίκτυα; Μήπως δεν είναι τυχαίο το ότι βλέπετε στον ύπνο σας ότι σας έχουν αποκλείσει όλοι σας οι φίλοι; Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, η υπερβολική ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα θα μπορούσε να οδηγήσει και σε συχνότερους εφιάλτες που τα περιλαμβάνουν!

Η μελέτη, με επικεφαλής μια ομάδα διεθνών ερευνητών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Psychology, εισάγει την έννοια του εφιάλτη που σχετίζεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media-related nightmares), έναν νέο τύπο εφιάλτη που πηγάζει από το άγχος και τις ανησυχίες των διαδικτυακών μας εμπειριών. Το περιεχόμενο αυτού του εφιάλτη δεν είναι κάποια επώδυνη σωματική εμπειρία, όπως η πτώση από κάποιο κτίριο, αλλά επικεντρώνεται σε θέματα αδυναμίας, απώλειας ελέγχου και θυματοποίησης στο πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εφιάλτες που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης τη δυνατότητα να λειτουργούν ως στρεσογόνοι παράγοντες, διαταράσσοντας τον κύκλο του ύπνου και προκαλώντας ενδεχομένως αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr