Τραυλισμός: Καινοτόμος έρευνα του εγκεφάλου ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες

Τραυλισμός: Καινοτόμος έρευνα του εγκεφάλου ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες

Φινλανδοί ερευνητές έριξαν φως στη νευροβιολογική βάση του τραυλισμού και ανοίγουν δρόμους για στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις

kid_boy_speak_letters_stutter_75757024

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τούρκου (Turku) και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τούρκου στη Φινλανδία, μαζί με διεθνή ομάδα, έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της νευροβιολογικής βάσης του τραυλισμού, μιας διαταραχής λόγου που χαρακτηρίζεται από ακούσιες επαναλήψεις, παύσεις ή επιμηκύνσεις ήχων, λέξεων ή συλλαβών. Περίπου 5-10% των παιδιών τραυλίζουν και περίπου το 1% θα συνεχίσει στην ενηλικίωση. Ένας σοβαρός τραυλισμός μπορεί να έχει βαθύτατες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου που πάσχει.

«Ιστορικά, ο τραυλισμός θεωρείτο ψυχολογική διαταραχή. Ωστόσο, μέσα από την έρευνα, έφτασε να αναγνωρίζεται σήμερα ως διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει τη ρύθμιση της ομιλίας» εξηγεί ο Juho Joutsa, Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τούρκου και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Brain.

Ο τραυλισμός μπορεί επίσης να εκδηλωθεί συνεπεία νευρολογικής διαταραχής, όπως η νόσος Πάρκινσον ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης