Γιατί έχουμε κουνούπια όλο τον χρόνο: Δύο ειδικοί εξηγούν – Tips προφύλαξης από τα τσιμπήματα

Δεν είναι ιδέα μας, έχουμε πλέον κουνούπια όλο τον χρόνο, καλοκαίρι, αλλά και φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη… Τσιμπήματα παντός καιρού, μια κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική. Κι αυτό γιατί, εκτός από ενοχλητικά, ορισμένα κουνούπια μπορεί να είναι διαβιβαστές επικίνδυνων λοιμώξεων, οι οποίες στην Ευρώπη μέχρι τώρα θεωρούνταν σχεδόν άγνωστες. Με την κλιματική αλλαγή, όχι πια

Τρεις κατηγορίες κουνουπιών και πέντε νοσήματα που χρειάζονται προσοχή. Αυτή είναι η νέα συνθήκη σε ό,τι αφορά στις μεταδιδόμενες από κουνούπια ασθένειες όχι στην Ασία ή την Αφρική, όπως θα πίστευε κανείς, αλλά στην Ευρώπη και -για ορισμένες από αυτές- στην Ελλάδα. Τα κουνούπια είναι παρόντα 12 μήνες, με την κλιματική αλλαγή να έχει καταργήσει τον «καλοκαιρινό» κανόνα κυκλοφορίας τους.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, το κοινό κουνούπι (Culex pipiens) δεν παύει να εντοπίζεται και τον χειμώνα», σημειώνει ο δρ Αντώνης Μιχαηλάκης. Το κοινό κουνούπι μεταδίδει τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος δυστυχώς από το 2010, όταν και έφτασε στη χώρα μας μέσω μεταναστευτικών πτηνών από την Αφρική, έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Εκτοτε η λοίμωξη επιτηρείται από τον ΕΟΔΥ και κάθε καλοκαίρι καταγράφονται κρούσματα, εκ των οποίων ορισμένα είναι σοβαρά και σε ένα μικρό ποσοστό έχουν θανατηφόρα κατάληξη.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr