Επεμβατική καρδιολογία: Διακαθετηριακές επεμβάσεις βαλβίδων – Μια ιατρική επανάσταση εν εξελίξει

Για τη διενέργεια πολύπλοκων μορφών διακαθετηριακών επεμβάσεων στις βαλβίδες της καρδιάς, μια εξελισσόμενη ιατρική επανάσταση, γράφουν δύο κορυφαίοι ειδικοί

Η επεμβατική καρδιολογία επέφερε ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, δηλαδή των αθηροσκληρωτικών στενώσεων στις αρτηρίες της καρδιάς που είναι υπεύθυνες κατά κύριο λόγο για την πρόκληση εμφραγμάτων. Η δυνατότητα τοποθέτησης στεντ με σκοπό τη διάνοιξη αυτών των στενώσεων με τη χρήση ειδικών καθετήρων (διακαθετηριακά) και ακτίνων Χ (αγγειοπλαστική) αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις μια καλή εναλλακτική των χειρουργείων ανοιχτής καρδιάς (αορτοστεφανιαία παράκαμψη) και πραγματοποιείται σε πάλλουσα καρδιά.

Αρκετές φορές μάλιστα, ασθενείς που δεν θα μπορούσαν να υποστούν ένα τέτοιο χειρουργείο λόγω υψηλού ρίσκου, μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με στεντ. Η τεχνολογία των στεντ και οι αντίστοιχες τεχνικές της επεμβατικής καρδιολογίας έχουν προχωρήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό που οι επεμβάσεις αυτές αποτελούν πλέον καθημερινότητα για εξειδικευμένους καρδιολόγους και ασθενείς που τις χρειάζονται.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr