Θρομβώσεις: Το δημοφιλές γλυκαντικό που συνδέεται με αύξηση του κινδύνου – Πού περιέχεται

Νέα έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση ενός γνωστού υποκατάστατου ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων

Aπό τσίχλες χωρίς ζάχαρη μέχρι οδοντόκρεμες ή είδη αρτοποιίας, η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο της ζάχαρης και έχει αναδειχθεί αντίστοιχα ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Πρόκειται για μια φυσική αλκοόλη σακχάρου που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε πολλά φρούτα και λαχανικά, με λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, νέα έρευνα από την Κλινική Cleveland, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, υποδεικνύει ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων ξυλιτόλης μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με επικεφαλής τον Dr. Stanley Hazen, η ερευνητική ομάδα της Cleveland Clinic ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 3.000 ασθενείς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Διαπίστωσε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης στο αίμα τους είχαν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο εντός τριών ετών σε σύγκριση με εκείνα με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr